Veelgestelde vragen

Nee voor de buitenboordbeugel zijn diverse hele goede alternatieven. Zoals de veerbeugel (Forsus of Powerscope) of een binnenboordbeugel met behulp van kleine pinnetjes.

Nee, dat hoeft niet. U kunt zich ook zonder verwijsbrief aanmelden bij Orthodontist Nijkerk. Het is voor ons wel erg handig als u een verwijsbrief hebt. In een verwijsbrief staat vermeld wat er, volgens de tandarts, aan de hand is.

Gemiddeld duurt een behandeling met alleen slotjes 1 tot 1,5 jaar. Als er veel ruimte gemaakt moet worden of de kaakstand gecorrigeerd moet worden kan de behandeling een half jaar tot een jaar langer zijn. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de medewerking (wordt beugel voldoende gedragen) en van de hoeveelheid groei. In de praktijk betekent het dat de behandeling dus zowel korter als langer dan de gemiddelde behandelduur kan uitpakken.

Wij hanteren momenteel een wachtlijst voor de eerste afspraakmogelijkheid. Het kan tot 9 maanden duren voor een eerste consult wordt ingepland. Na het eerste consult is er, voor het plannen van de vervolgafspraken, geen wachttijd.

Na elke afspraak bij de orthodontist maakt u een nieuwe afspraak bij de balieassistente. U krijgt dan een afspraakkaartje waarop de nieuwe afspraak genoteerd staat. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met het lesrooster, maar omdat de meeste patiënten naar school gaan, is het onvermijdelijk dat er ook afspraken onder schooltijd plaatsvinden. De langere afspraken (plaatsen en verwijderen van de beugel, behandelplan maken en bespreken) plannen wij altijd later op een ochtend en aan het begin van de middag. De controleafspraken doorgaans ’s morgensvroeg en aan het eind van de middag.

De tanden moeten bij het dragen van een beugel bij voorkeur 3 keer per dag worden gepoetst. Wanneer je een beugel hebt is het poetsen lastiger en zal het dus meer aandacht verdienen dan normaal. Ook is het nodig om met ragertjes tussen de slotjes door schoon te maken.

Als de beugel kapot is, is het verstandig om meteen contact op te nemen. Dit is in het belang van de voortgang van de behandeling. Wanneer u op korte termijn al een afspraak hebt staan, meld dan toch altijd van tevoren dat er iets kapot is, zodat we extra tijd kunnen inplannen als we iets moeten repareren. De secretaresse kan bij spoed een afspraak geven zodat u eerder terecht kunt.

De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in de mond zit. Dit kan in sommige gevallen zelfs pijnlijk zijn. Later raakt u hieraan gewend en verdwijnt de pijn. Wanneer u de beugel gekregen hebt en bij elk vervolgbezoek, waarbij de beugel opnieuw wordt geactiveerd, kunnen de tanden en kiezen gevoelig zijn. Dat is gedurende een dag of drie normaal. Het kan dan nodig zijn om zacht voedsel te eten. Verder is het normaal dat tanden en kiezen los aanvoelen. In het begin moeten lippen, wangen en tong wennen aan een beugel. Wanneer u een vaste beugel hebt gekregen dan krijgt u wat was mee voor thuis. Deze was kunt u aanbrengen op delen van de beugel die scherp aanvoelen.

Als u een vaste beugel hebt, mag u in principe alles drinken. De beugel en de lijm lossen van cola niet op maar je tanden mogelijk wel! Dat heeft niets met de beugel te maken maar met het agressieve goedje dat cola is. Hoe langer het in contact is met de tanden des te meer zal het glazuur oplossen. U kunt beter anderhalve liter cola in 5 minuten opdrinken dan één glas sippen in een uur. Ook de hoeveelheid suiker in frisdrank zorgt voor voedsel voor de tandplak waardoor ontkalkingen (witte vlekken) kunnen ontstaan. LET OP!! : Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor andere frisdranken, vruchtensappen en moderne drankjes als Redbull, Breezers, Smirnoff Ice, Pasoa Diablo, en dergelijke. Ieder drankje dat een fris gevoel geeft, ook als het niet koud is, is zuur en zoet en dat tast de tanden aan.

Nee, met de beugel in kunnen geen dropjes, toffees en andere plakkerige dingen worden gegeten. Ook kauwgom kan beter niet worden genomen. De resten ervan gaan vastzitten op de beugel en die krijg je er heel lastig af. Ook moet je voorzichtig zijn met zuurtjes, noten en frisdrank. Je mag natuurlijk wel op een pepermuntje zuigen.

Van de beugel krijg je géén witte vlekken op je tanden. Je krijgt wel witte vlekken van tandplak die op het tandoppervlak eromheen blijft zitten. Als je niet goed poetst blijft er tandplak op je tanden zitten. Deze tandplak zit dan precies daar waar de beugel niet zit, om de brackets heen dus. Deze tandplak zet de suiker in je voeding om in zuren en er ontstaat dan een ontkalking (witte vlek). In het begin is dit een witte vlek. Later wordt het zelfs een gat. Zorgvuldig schoonhouden en beperken van het aantal eetmomenten zijn de enige oplossing. Spoelen met fluoride spoelen maakt je glazuur wat sterker. Bij een losse band is het mogelijk dat er voedsel tussen de band en de tand komt en die kan ook leiden tot witte vlekken. Laat daarom een losse band zo snel mogelijk weer vastzetten.

Leeftijd is een slechte indicator wanneer met een beugel begonnen moet worden. Er zijn 2 zaken belangrijk: liefst zoveel mogelijk gewisseld en net in de groeispurt. Bij meisjes is dat ongeveer in groep 7 of 8 van de basisschool. Bij jongens vaak wat later: eind groep acht of begin middelbare school. Jonger starten heeft meestal niet veel zin. Alleen als de tanden zo ver naar voren staan dat er steeds tegenaan gestoten wordt en tanden makkelijk beschadigd kunnen raken, of als er gepest wordt met de stand van het gebit, of als er een zogenaamd ‘centenbakje’ (een onderkaak die de bovenkaak voorbij groeit) ontstaat, kan het zinvol zijn om eerder te beginnen. Kinderen die een schisis (hazenlip) hebben, moeten vaak al veel eerder beginnen met hun langdurige orthodontische behandeling.

Nee, dat hoeft helemaal niet. Bij veel correcties is groei nodig van het gezicht en van de kaken. Soms is het wisselen pas klaar, als die groei al grotendeels achter de rug is. In dat geval zou het jammer zijn om pas na het wisselen te starten met de behandeling. Want dan zijn de mogelijkheden die de groei zou kunnen bieden niet meer te gebruiken. Als een latere start in een bepaald geval handiger is, zal de orthodontist dat wel vertellen en wordt de behandeling bijvoorbeeld 1 tot 1,5 jaar uitgesteld. De orthodontist ziet liever 10 kinderen te jong op een eerste consult dan 1 te oud.

Dat ligt eraan, maar meestal niet. In onze praktijk laten we buitenbeugels (headgears) 16 uren per etmaal dragen (meer mag natuurlijk wel). Dat komt er op neer dat de buitenboordbeugel in moet zodra je uit school komt en daarna gedurende de hele avond en nacht gedragen moet worden. Dus bijvoorbeeld ook onder het huiswerk maken, televisie kijken en als je slaapt.

Er zijn verschillende soorten beugels. De beugel die het meest gebruikt wordt is de slotjesbeugel. De brackets zitten vastgelijmd aan de tanden. Soms zijn ook andere beugels nodig bijvoorbeeld om extra ruimte te maken zoals de Forsusbeugel of de buitenboordbeugel. Of een beugel om een overbeet te corrigeren zoals de blokbeugel of de Herbstbeugel. De blokbeugel kun je zelf uitdoen en de Herbstbeugel zit vast aan je tanden en wordt dus 24 uur gedragen. Hoeveel een beugel gedragen moet worden is afhankelijk van de stand van de tanden en de stand van de kaken. Dat is bij iedereen natuurlijk weer anders. De orthodontist bekijkt welke beugel voor jou het beste is en wanneer je die beugel moet dragen.

Eigenlijk is elke gebitsafwijking orthodontisch te behandelen, maar soms is de kaakafwijking zo groot dat correctie alleen plaats kan vinden in samenwerking met de kaakchirurg. De kaakchirurg en orthodontist werken dan samen om de tanden en kaken in de juiste stand te zetten. Vaak leidt dit ook tot een grote verbetering van het profiel.

Na de actieve behandeling en de retentie fase zijn er nog enkele controles. Deze zijn nodig om te kijken of het draadje vast zit en of alles nog goed staat.

EEN KLACHT?

We vinden het belangrijk om u de best mogelijke orthodontische zorg te bieden. Toch kan het gebeuren dat u ergens niet tevreden over bent. Het is ons streven om alle klachten in goed overleg met u en naar tevredenheid op te lossen. Hieronder kunt lezen welke stappen u als patiënt kunt nemen als u een klacht heeft.

WAT TE DOEN BIJ EEN KLACHT?

Mocht u onverhoopt niet tevreden zijn, dan kunt u een klacht indienen. Hier leest u welke mogelijkheden wij u daarvoor bieden.

1. Als u ergens niet tevreden over bent, bespreek dit dan. Blijf er niet mee lopen. Bespreek de klacht liefst direct met de behandelaar. Of maak een afspraak met de orthodontist-directeur van de praktijk. Vindt u dit lastig? Dan kunt u de klacht mailen naar onze interne klachtenbehandelaar. Meestal lost dit contact veel onduidelijkheden op en vinden we samen een oplossing. Het mailadres is balie@orthodontistnijkerk.nl Wij streven ernaar om alle klachten in goed overleg binnen de praktijk op te lossen. Dat is voor iedereen het meest plezierig en het beste voor uw behandelrelatie.

2. Wanneer het echt niet lukt om een klacht binnen de praktijk met ons op te lossen, dan kunt uw zich wenden tot de klachtenfunctionaris van onze beroepsvereniging. Het indienen van een klacht bij de klachtenfunctionaris is kosteloos en heeft vanzelfsprekend geen negatieve gevolgen voor het verloop van uw behandeling. U kunt dan uw klacht mailen naar:klachtbehandeling@ant-tandartsen.nl

3. Als u ondanks de tussenkomst van de interne klachtenfunctionaris en de klachtenfunctionaris van de beroepsvereniging niet tot een oplossing komt, dan kunt u zich wenden tot de onafhankelijke Geschillencommissie Mondzorg.  U kunt uw klacht indienen bij deze onafhankelijke geschillencommissie. Hieraan zijn wel kosten verbonden. De zorgaanbieder moet zich houden aan de uitspraak van de geschillencommissie.

Meer informatie over de klachtenregeling vindt u op de website van de rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl

Inschrijven voor een intakegesprek?
Wij hanteren momenteel een wachtlijst voor de eerste afspraakmogelijkheid.
Nadat je het inschrijfformulier hebt ingevuld kom je op de wachtlijst. Zodra je bovenaan de wachtlijst staat, nemen wij contact met je op om een eerste consult in te plannen.